"Use what talents you possess: the woods would be very silent if no birds sang there except those that sang best."

"Birds sing after a storm. Why shouldn't people feel as free to delight in whatever sunlight remains to them?"

Monday, January 2, 2012

Delicious Irish cream bundt

Hello All in this New year! 
In my last post I gave a recipe for a new year and today Im sharing one for a delicious Irish cream bundt cake with icing! My new neighbour shared this with me and Magda had to try it out right away. Its easy, fast and superb! I've made three already and one as a gift who also loved it!
So I decided that since its so good, Ill share it with you all. So tuck in everyone and again, a happy 2012!!! 

For the cake, you will need: 

1 box of  yellow cake mix
1 package of vanilla pudding
4 eggs
1/2 cup of vegetable oil
1/4 cup of water
3/4 cup of Irish cream liqueur
1 cup chopped pecans

For the glaze:

1/2 cup of butter
1 cup of sugar
1/4 cup of water
1/4 cup of Irish cream liqueur

Preheat your oven to 325 F (165 C) 
Butter up your bundt pan and (there's two versions) ONE: throw in the pecans, making sure they cover the bundt pan completely or TWO: grease and flour the bundt pan and just throw in the pecans on the bottom. 
Mix in the rest of the cake ingredients in a bowl with an electric mixer and pour into your bundt pan! THAT simple!Pop it in the oven and bake for 1 hour, stick in a toothpick to check if its ready. 
Leave the cake in the pan for ten minutes and then take out, proceeding to poke holes on the top and sides of the cake with a toothpick. 
To make glaze, throw in the butter, sugar and water into a pot and bring to a boil. Boil it for 5 minutes and youll see lots of white foam! Then take off the heat and pour in the irish cream and stir until it becomes clear and done! Take a brush and jsut brush the glaze over all sides and top of the cake until its done, it will seem like alot of glaze but the cake will sponge some up and it will be DELICIOUS! 

Enjoy! 


Witam Was w Nowym Roku!
W ostatnim poscie podalam przepis na szczesliwy rok a w tym podam na wspaniala babke z likierem irlandzkim.Dostalam przepis od  nowej sasiadki i zaraz oczywiscie moja Magdusia wyprobowala Latwy,szybki i przepyszny.Upieklam juz 3 baby jedna w prezecie dla znajomkow ktorym rowniez bardzo smakowala.Wiec pomyslalam sobie ,ze skoro to takie dobre to sie podziele z Wami.Zycze smacznego i raz jeszcze zycze Wam jak najwiecej szczescia w 2012!

Skladniki na babke ;

1 paczuszka gotowego ciasta waniliowego
1 waniliowy budyn
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki likieru irlandzkiego
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich

Skladniki na polewe;

1/2 szklanki masla
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki likieru

Rozgrzac piec na 325F 165C
Wysmarowac foremke maslem i sa dwa sposoby albo opsypujemy orzeszkami cala foremke  lub po posmarowaniu maslem opsypujemy maka  i wrzucamy orzeszki na dno foremki i odstawiamy.
Wszystkie skladniki na babke mieszamy razem w dozwolonej kolejnosci i dobrze wyrabiamy mikserem.Wlewamy do foremki i do pieca na 1 godz. Po godzinie sprawdzamy patyczkiem czy juz sie upiekla.Jesli peknie  ,to nic i tak to bedzie jej spod i sie ladnie wyrowna.Babke po 10 minutach wyciagamy z foremki i przekladamy na wiekszy talerz. Cala babke dziorkujemy patyczkiem cm kolo cm.Pedzelkiem z kazdej strony smarujemy cala babke az do wsiakniecia wszystkiego.Mozna potem udekorowac lukrem zrobionym z likieru i cukru pudru.

Jak zrobic polewe;
Wode ,maslo ,cukier wrzucic do garnka i zgotowac 5 minut czasem mieszajac.Kiedy sie dokladnie rozpusci cukier  i pokaze sie pianka zdejmujemy z ognia i dolewamy likier .mieszamy i cieplym smarujemy babke.
Babka musi byc rowniez ciepla tak akurat ja  ja wyciagniemy z foremki po 10 min.Wlasnie w tym czasie mozna zrobic polewe.Poczekac az wyschnie i dopiero udekorowac lukrem.Ale ukier nie jest konieczny poniewaz polewa jest taka a la lukier.
Zycze Smacznego!




6 comments:

violi igłą malowane said...

Witaj Kasiu .
Ciekawy przepis i warto spróbować ,. Już zapisany , dziękuje ...
I pozdrawiam cieplutko . U was też nie ma jeszcze śniegu ././.

sonya said...

YUMMMMEEEE! I want a piece right now to go with my cup of tea! That will get me moving! :)It's decorated so beautifully too. Definitely trying it. Thanks for the recipe.
Happy day to you!
Hugs,

AGATKA said...

super babeczka ja uwielbiam ciasta

Różany Anioł said...

Pychotka! ;)

Różany Anioł said...

Kasiu cudowny banerek, bardzo, bardzo mi się podoba! Zresztą tamten stary też był piękny! :)

Peninia said...

Witaj Kasiu...wszystkiego najpiękniejszego i najlepszego na Nowy Rok,niech spełnią się wszystkie Twoje marzenia:)

Ciepło i serdecznie Cię pozdrawiam oraz dziękuję za odwiedziny na blogu.Peninia*