"Use what talents you possess: the woods would be very silent if no birds sang there except those that sang best."

"Birds sing after a storm. Why shouldn't people feel as free to delight in whatever sunlight remains to them?"

Thursday, May 3, 2012

Ghee

Hello dear ones! 

Which one of us isn't worried about cholesterol?
Five years ago , while in Nepal I tried. for the very first time, Ghee (clarified butter) They drank it with milk to help in digestion and balance out their body. They use it for pretty much everything. I took the idea and have been using Ghee since for cooking and many other interesting things. 

Ghee alone and the way you make it was known back in ancient Egypt. Its been used and cherished since about 8, 500 years ago. 

Ghee is a solid oil devoid of most cholesterol. It also helps to actually remove cholesterol form your system. It also starts to smoke on temperatures much higher than butter and most oils. 
Another great thing is that it doesn't get old (no need to refrigerate it) and some believe that the older it is the better.
You can use it for your hair, moisturizer (its easy to sink in). You can use in the bath as an oil, great for burns and you can make candles out of it too! :) They don't really smoke and they don't smell either, but you can infuse them with essential oils.I use them around my birdies. :) 


Here's how you make Ghee, it's really easy: 

You take organic butter, (well, it can be any butter actually) You pop it into a thick bottomed pot and melt it on high-low heat. When you see a foam and the butter starts "popping" (sounds like rice crispies in milk) you drop it down to low heat and keep it on that for about 25-30 minutes. When the foam curdles and turns golden, you take it off heat and pour the liquid into your chosen container through cotton material. You can pour it into jars or pots and let it cool. :) Done! The cool thing is, if youre lactose intolerant, you can use this as well since all the milk particles curdle and are discarded.

And here's how to make Ghee candles! :) 

You infuse some ghee with a chosen essential oil and pour it into any container you want with a cotton wick! Easy! 

I also like small candles, these burn for about 30 minutes and look much cuter! You basically shape cotton balls into a tear shape and dip them in infused ghee. Place them in the freezer and you have yourself some great candles! 

Thank you all for dropping in and leaving such sweet comments! Toronto has a thunderstorm warning now so Im off to enjoy that! Again! Have a great week!

Witajacie mili ludzie!

Kto z nas nie martwi sie o cholesterol?
Piec lat temu  bedac w nepalu sprobowalam pierwszy raz ghee(maslo klarowane) pito to z mlekiem dla lepszego trawienia.Uzywa sie go tam prawie do wszystkiego.
Zabralam przepis ze soba i od tamtego czasu uzywam ghee do gotoania ,smazenia i innych fajnych rzeczy .
Samo ghee i sposob w jaki go robia byl znany juz w starozytnym egipcie.Uzywany i ceniony jest od 
8 tys.lat.
Ghee jest wspanialym pozbawionym cholesterolu olejem do smazenia,pomaga rowniez przeczyszczac i usowac chorestelor z organizmu.
Zaczyna palic sie dopiero na wyzszych temperaturach.
Jego zaleta jest to ,ze sie nie starzeje a czym starszy tym lepszy.
Nie trzeba go przechowywac w lodowkach.
Mozna go uzywac rowniez jako balsam dla suchych wlosow,jako krem  nawilzajacy(bo wchlania siebardzo dobrze)
Jako olejek do kapieli,jest super nawszelkie  poparzenia ,mozna zrobic z niego swieczki i lampioniki ktore nie dymia  i nie smierdza wiec ja sobie je robie bo moge spokojnie palic przy moich ptakach.
Ghee (maslo klarowane robi sie bardzo prosto;
Organiczne maslo jest najlepsze ale moze byc kazde nie solone,
maselko wkladamy go garnuszka z podwojnym dnem najlepiej zeliwnego i stapiamy na srednim ogniu a kiedy pokaze sie biala piana i maslo zacznie ,,strzelac,, (odglos taki sam jak zalane mlekiem ryzowe cereal) zmniejszamy troszeczke ogien i wysmazamy  ok 25-30 min.Kiedy piana zrobi sie zloto przypalona wtedy sciagamy i przecedzamy przez lniana szmatke.
Wlewamy do sloiczkow lub szklanych pojemnikow i czekamy az zastygnie:)

Swieczki i lampioniki robie tak;
Do pojemniczkow , jakich sobie tyko zazyczyamy wlewamy ghee z odrobina olejkow zapachowych  i wkladamy knot przymocowany na drucik,
Ja wole lampioniki  bo wygladaja nieypowo. Pala sie  ok 30 min.
Kotonowe kuleczki  zamoczyc w ghee z dodatkiem olejkow zapachowych i wstawic do zamrazalki,potem na podstawku lub pojemniczku zapalic.Slicznie to wyglada,jest bez chemi i dymu.

Dziekuje wszystkim za slodkie i mile komentarze i zycze cudownej wiosny,w Toronto dzis ogromna burza wiec lece podziwiac!Dziekuje i pozdrawiam wszystkich bardzo cieplutko

Ancient Egyptians shown making Ghee - receptura egipska jak zrobic ghee













24 comments:

Jane and Lance Hattatt said...

Hello Katherine:
What a very interesting and well illustrated post. We had no idea before now that Ghee could be used in so many different ways, nor that it could be so easily (relatively) made.

Kellemes hétvégét!

violi igłą malowane said...

Witaj Kasiu Miła ...
U ciebie jak zwykle same ciekawostki . Człowiek nie ma pojęcia jakie są jeszcze rzeczy ,nam nie znane ..
Pisz kochana jak najczęściej o takich , jak dla mnie , zdrowych cudach ...
Pozdrawiam Viola .....

Evulsianka said...

Fantastyczny przepis. Dziękuję na pewno skorzystam. Pozdrawiam cieplutko.

aga melnik said...

Wspaniały wpis Kasiu! Genialne te świece! Przepis wykorzystam zapewne niebawem!
Bardzo Ci dziękuję za odwiedziny! Kochana mocno całuj córcię swoją! Kocham irish dance! Tańczę od 6 lat i z każdym rokiem jestem co raz bardziej dumna z siebie. Bardzo wyczynowe zajęcie! Szczególnie gdy się zaczyna po 33 roku życia, ha,ha! Z ciekawości wzięłam nawet udział w feis,... nigdy w życiu się tak nie stresowałam! Od 4 lat występuję dla przyjaciół i znajomych razem z grupą dziewczyn z którymi tańczę, wszystkie takie młódki jak ja, ha,ha! Kochana, cudownego maja Ci życzę! Buziaki! aga

The Polka Dot Closet said...

You are just a wealth of knowledge! This is why I love blogging, I find out things I would have never known! By the way I love that green refrigerator dish

Carol

Teacup-In-The-Garden said...

How interesting!
Markus

Renia said...

U Ciebie jak zawsze coś ciekawego i w dodatku zdrowego. Pozdrawiam

izary said...

no o świecach nie słyszałam :) miałam wiele razy zrobić sobie to masełko, ale dziś moja żądza ogromnie wzrosła:) bardzo, bardzo pouczający wpis, :)pozdrawiam serdecznie

Agata Agatuszka said...

Będę na jednym blogu już tam na drugim to już stary blog i zadecydowałam mieć jeden i pilnować go:))

http://agatuszka.blogspot.com/

Tuome said...

hm, dzięki za przepis ^^ nie omieszkam wypróbować :). szczególnie ten lampionik kusząco wygląda :D

Rena Tuśka said...

Fascynujące ciekawostki. Przeczytam jaszcze raz:) Ze zwykłego masło? E chyba coś mi umknęło:) Wracam do czytania. Pozdrawiam!

BECKY said...

Love this Kasia!! I use virgin coconut oil for many of the same things! It is also good for reducing cholesterol! And it is my only moisturizer.

So glad you shared this! I am going to try it!! And the candles are awesome!

Have a lovely week!
Hugs,
Becky

~Lavender Dreamer~ said...

That is so interesting. I've heard of it but never really knew what it was. I got my Essential oils so this would be fun to try. thanks for the info, my friend!

MAGARO-art said...

muszę wypróbować :)

Joanna said...

Cudowny opis, zdjęcia i przepis. Dziękuję Ci bardzo, że się podzieliłaś z nami taką wiedzą..... Pozdrawiam serdecznie:)

Marie Lost Bird Studio said...

This sounds very interesting,Katherine.Thank you so much for the info.I will try it.
Have a lovely week.
Hugs,
Marie

Tomaszowa Chata said...

Po pierwsze:
zgadzam się z Tobą w 100%. Taka postać masła do gotowania jest najlepsza.
Po drugie:
Twoje wisiorki są nietuzinkowe, bardzo mi się podobają. Obie z córką obecnie lubimy właśnie coś w tym stylu.
Na codzień nie noszę biżuterii, jedynie delikatne kolczyki i od czasu do czasu - wisiorki. Pierścionków, kolczyków i broszek mam sporo, bo w młodości miałam na ich puncie bzika. W latach 80-tych i 90-tych biżuteria w galeriach nie była taka droga jak teraz, więc mogłam szaleć:) Pierścionków nie noszę, bo... czasami moje dłonie nie nadają się do dekoracji. Lubię pracować bez rękawiczek, czuć lepiej to co robię - a ręce na tym cierpią. I tak to właśnie wygląda u mnie.

Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na dalszy ciąg:)
Tomaszowa

Margarithes said...

Dziękuję kochana za przydatną informację, jutro idę po mało :)

Maureen said...

Wow! I had never heard of this before... those candles look so soft and inviting. Thank you for sharing Kasia!!!

Nelson Souzza said...

Hello Katherine! Beautiful posts as always! Stopping by to wish you a blessed Wednesday my friend. Keep in touch...

Happy To Be/ Gl♥ria said...

What a great thing to know..I never heard of this before..Thanks for sharing information my friend and for coming by..May you have the BEST Mother's day ever..Hugs and smiles Gl♥ria

Sugar Lump Studios said...

this is so interesting! Thank you for sharing! :) I hope you have a wonderful Wednesday!

OriBella said...

Nie wiem jak, ale przywędrowałam tu przypadkiem, bardzo szczęśliwym przypadkiem:)Spędziłam na oglądaniu Twojego bloga normalnie całe dwie godziny ( i jeszcze mi mało:). Wspaniały klimat, zdjęcia, muzyka, Twoje rady, przepisy, prace (wisiory z części od zegara po prostu niesamowite i śliczne), tyle tu inspiracji:) Jeszcze córcię wciągnęłam, bo jak usłyszała muzyczkę, to...no utknęłyśmy obie:)Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za ten miły wieczór:)

Aśko said...

cześć.Kasiu,
jestem wielką zwolenniczką takich domowych sposobów,receptur,ale o ghee słyszę pierwszy raz:)
twórz te świeczuszki i smarowidła,ale mam nadzieję,że wkrótce znowu zobaczę u Ciebie wisiorki,bo te z poprzedniego posta nie mogą mi wyjść z głowy ;)))

buziaki ciepłe,aśko